Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

13 PERANGAI KEKASIH YANG BUAT KORANG PATUT MINTA PUTUS


13 PERANGAI KEKASIH YANG BUAT KORANG PATUT MINTA PUTUS | Tak semua benda masa zaman bercinta adalah indah, betul kan? Kadang-kadang tu memang tak tahan sangat dengan perangai pasangan kita, tapi apakan daya, disebabkan sayang terpaksa juga pejam mata.

Tapi sebenarnya, adalah lebih baik korang angkat kaki awal-awal daripada terus hidup dengan seseorang yang mempunyai perangai pelik. Jangan sampai dah kahwin baru menyesal.

So kalau boyfriend atau girlfriend korang berperangai macam kat bawah ni, #mohonclash. Kuikuikui!

1. Minta Duit Belanja Tiap-Tiap Bulan


Amboi, ni kira praktis sebelum bakal jadi isteri ke macam mana? Agak-agaklah, kesian kat boyfriend tu kerja bagai nak rak semata-mata nak bagi duit kat awak. Baik dia bagi mak dia duit, kan?

Tapi paling tak boleh terima kalau boyfriend yang minta duit dari girlfriend. Ini memang layak ditinggalkan.

2. Bila Bergaduh, Mengadu Pada Mak Korang


Asal tak dapat cari korang, atau setiap kali bergaduh je mesti si dia akan cari mak korang. Come on, baik lelaki mahupun perempuan, tolonglah jangan libatkan ahli keluarga dalam masalah percintaan yang tak seberapa tu. Buat malu je.

3. Gunakan Social Media Korang Post Benda Sweet Kat Profile Dia


Ini psycho. Mentang-mentang dia ada password Facebook, Twitter dan segala macam laman sosial korang, si dia dengan bahagianya gunakan akaun korang dan post status sweet-nak-mati ke akaun dia sendiri.

So orang akan nampak macam dia sangat disayangi oleh korang. Biasa berlaku sebab si dia nak buat ex-girlfriend atau ex-crush korang cemburu.

4. Rajin Sangat Pergi Berhimpun


Kalau korang ada boyfriend atau girlfriend yang rajin sangat ikut kawan-kawan pergi berhimpun buat demonstrasi, dah bolehlah lafazkan kata putus.

Bukan apa, bukan ke lagi elok aktif ke masjid dan surau?

5. Tak Sudi Makan Kat Tepi Jalan Atau Warung


Kopaklah duit kalau setiap kali dating nak pergi makan tempat mahal-mahal je. Bila kita ajak pergi makan rojak dan cendol, tak mahu sebab takut alahan katanya. Ada manusia macam ni?

6. Minta Update Apa Kamu Buat Setiap Setengah Jam


Penatnya kalau dapat pasangan macam ni. Mana kita nak buat kerja, mana kita nak makan, nak pergi buang air kat tandas pun tak sempat agaknya sebab kena layan perbualan dia di WhatsApp. Bila lambat reply mesti akan merajuk.

Itu belum lagi dapat pasangan yang akan call setiap setengah jam sebab nak tahu korang buat apa. Aiyo, tak boleh bernafas macam ni!

7. Sejenis Keyboard Warrior


Mohon perhatikan perangai pasangan korang di laman-laman sosial. Biasanya bila berbalas komen dengan kawan-kawan, dia nampak normal.

Tapi rupa-rupanya si dia juga sejenis keyboard warrior yang suka membahan dan mengkritik sesuatu atau seseorang. Setakat lantang di alam maya, tak macho lah.

8. Pakej Lengkap Kaki Pukul & Panas Baran


Manusia macam ni memang sesuai hidup sendirian. Jangan kawan dengan dia lagi, okay?

9. Suka Ambil MC


Kalau nak tahu bakal suami boleh bagi korang hidup senang lepas kahwin atau tidak, tengok kerajinan dia pergi kerja. Kalau dalam sebulan tu ambil Medical Leave sampai dua-tiga kali, nampak sangat si dia pemalas. Ada kemungkinan korang yang akan tanggung dia bila dah kahwin nanti.

Tapi kalau si dia memang ada penyakit, mohon bertimbang rasa ya?

10. Asal Bergaduh Je Minta Putus


Naik muak dengan perangai pasangan macam ni. Nak sangat putus kan? Ha, korang bagi je apa yang dia nak. Hehe.

11. Ugut Nak Bunuh Diri


Ini lagi satu masalah. Dah tak ada pedoman hidup ke sampai terfikir nak kelar tangan, terjun bangunan, telan pil tidur dan sebagainya? Kalau memang tak ada jodoh, kelarlah tangan sampai berdarah-darah pun tetap takkan bersama.

Kalau pasangan korang macam ni, tolong bawa dia pergi jumpa kaunselor dan berbincanglah dengan baik.

12. Sibuk Tentukan Hidup Korang


Rimas kan kalau hidup kita sendiri ditentukan oleh orang lain? Sampaikan apa yang korang nak makan, pakai baju apa, gaya rambut dan jenis kawan-kawan pun dia yang pilihkan. Mak korang pun tak macam tu.

13. Kahwin Bukan Dalam Senarai Masa Depan Dia


Setiap kali korang tanya soal kahwin, dia akan pura-pura tak dengar dan alih topik. Senang cerita, perkataan ‘kahwin’ memang tak wujud pun dalam kamus hidup dia.


So tanya balik diri sendiri, apa kepentingan korang dalam hidup dia kalau dia tak ada inisiatif untuk jadikan korang teman hidup yang halal? Fikirkan dan buatlah keputusan yang bijak. Gitcheww!

Post a Comment for "13 PERANGAI KEKASIH YANG BUAT KORANG PATUT MINTA PUTUS"