Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

PEMAKAIAN KIMONO SEBAHAGIAN WANITA JEPUN YANG MENCETUS KONTROVERSI


PEMAKAIAN KIMONO SEBAHAGIAN WANITA JEPUN YANG MENCETUS KONTROVERSI | Jepun saat ini memang boleh dikatakan telah mengalami krisis identiti nilai-nilai luhurnenek moyang. Kenyataan tersebut kelihatan di dalam setiap aspek kehidupanmasyarakat Jepun.

Generasi muda Jepun sekarang lebih suka berpakaian ala barat dengan mewarna rambut,mengenakan pakaian minima yang seksi serta berbahan yang mengelamun. Yang palingmajmuk adalah kenyataan bahawa pelajar puteri di Jepun sangat suka mengenakan skirtsuper pendek ke sekolah.

Krisis personaliti juga menyentuh pakaian tradisional Jepun. Walau kini banyak wanitamuda Jepun yang bangga mengenakan kimono, seperti halnya bangsa malaysia yangsering menggunakan batik dalam aktiviti sehari-hari, namun pemakaian kimono tersebutjauh menyimpang dari spirit dan nilai luhurnya.

Bagaimana tidak disebut demikian kalau kimono yang marak dikenakan tersebut berbahan hingga kita mengelamun sehingga memperlihatkan bahagian tubuh dan pakaian dalam wanita yang memakainya?

Masalahnya, walau pemakaian kimono tersebut mencetuskan kecaman luas, para wanita pemakainya dan para pengeluar (kilang) pembuat kimono tidak pernah mengendahkannya.

Post a Comment for "PEMAKAIAN KIMONO SEBAHAGIAN WANITA JEPUN YANG MENCETUS KONTROVERSI"