Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara tips khusyuk dalam solat

tips khusyuk solat
tips khusyuk sembayang

Solat adalah perkara yang sangat mudah di lakukan namun hanya perlukan tidak kurang dari 10 hingga 15 minit untuk melakukannya. Tetapi masih sahaja seringkali di tinggalkan oleh mereka-mereka yang kurang imannya. Tetapi itu hal lain, perkara yang akan kita bincangkan pada hari ini adalah bagaimana cara untuk khusyuk semasa solat.

Bagaimanakah  cara untuk khusyuk semasa sembahyang?.

Apakah yang perlu dilakukan oleh seseorang itu untuk khusyuk dalam solat?


Rasulullah SAW bersabda: "Berapa banyak orang yang mendirikan solat, tetapi yang diperoleh hanya penat dan letih, kerana mereka itu lalai dalam sembahyangnya." Firman Allah yang bermaksud:


"Maka kecelakaanlah bagi orang solat, (iaitu) orang yang lalai daripada solatnya" [Surah al-Ma'un : ayat 4-5].


Semua dalil dan nas tersebut adalah berkaitan khusyuk dalam solat, maka soalan tentang khusyuk ini amat panjang lebar. Cukuplah kita huraikan serba ringkas sekurang-kurangnya kita dapat mencapai khusyuk dalam solat kita insya-Allah.


Perkara yang paling penting tentang khusyuk ini ialah kita memahami apakah maksudnya terlebih dahulu. Adapun maksud khusyuk itu adalah takut iaitu takut kita akan Allah dalam segala hal yang kita lakukan kerana Allah melihat segala perbuatan dan pergerakan.


Khusyuk itu juga hasil daripada sifat ihsan iaitu menyembah Allah dalam hal kita melihat Allah, jika tidak mampu kita melihat Allah maka ingatlah yang Allah melihat akan kita. Inilah maksud bagi ihsan itu.


Apabila hati sudah mencapai ihsan maka timbul takut untuk melakukan segala salah sama ada dalam solat mahupun di luar solat.


Khusyuk itu kerja hati kerana hati menjadi tempat pandangan Allah atas hambanya, apabila khusyuk hati maka khusyuklah seluruh anggota. 


Pembahagian khusyuk itu ialah: 


* Khusyuk zahir: Mata, anggota dan seluruh anggota badan.


* Khusyuk batin: Tenang dan hadir hati serta faham makna bacaan dalam solat.


tips khusyuk solat
tips khusyuk solat

Post a Comment for "cara tips khusyuk dalam solat"