Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pasti Ramai Yang Tidak Tahu Bahawa Ada 2 Taj Mahal Di India

Adakah anda tahu bahawa India mempunyai bukan satu tetapi dua Taj Mahals? Malah, terdapat tugu yang sama di dalam Taj yang berdiri di Aurangabad di Maharashtra. Ini adalah makam yang disebut Bibi Ka Maqbara ("Tomb of the Lady") dibina oleh Putera Azam Shah, anak keenam Maharaja Mughal Aurangzeb, di antara 1651 dan 1661 Masihi, dalam ingatan ibunya, Dilras Banu Begum.

Bibi Ka Maqbara mendapat inspirasinya daripada Taj Mahal yang terkenal dibina oleh tidak lain yang datuknya sendiri, Maharaja Mughal Shah Jahan untuk mengenang isterinya Mumtaz Mahal. Azam Shah bercadang untuk membina monumen yang akan menandingi Taj Mahal. Malangnya, beliau tidak memiliki tenaga kerja yang mahir seperti datuknya, menyebabkan satu salinan yang berlainan dari yang asal. Walaupun begitu, Bibi Ka Maqbara merupakan keajaiban seni bina dengan reka bentuk yang rumit, motif ukiran, struktur mengenakan dan taman indah taman gaya Mughal. Oleh kerana persamaan yang kuat dengan Taj Mahal, penuh dengan kasih sayang yangdipanggil "Taj Deccan".

Dilihat pada reka bentuknya, Bibi Ka Maqbara adalah senibina kerja yang indah, berbanding dengan taj mahal yang terkenal. Menurut catatan, kos pembinaan untuk membangun Bibi Ka Maqbara ialah 700,000 Rupees lebih murah berbandingan, Taj Mahal telah dibina dengan kos kira-kira 32 juta Rupees pada masa itu. Ini mungkin satu lagi sebab mengapa Bibi Ka Maqbara sering disebut sebagai "poor man’s Taj", (Taj orang miskin).

Post a Comment for "Pasti Ramai Yang Tidak Tahu Bahawa Ada 2 Taj Mahal Di India"