Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FENOMENA OMBAK GANAS SEPERTI TSUNAMI DI CHINA YANG MENGGERUNKAN


FENOMENA OMBAK GANAS SEPERTI TSUNAMI DI CHINA YANG MENGGERUNKAN | Pemandangan menakjubkan Sungai Qiantang Tide biasanya jatuh pada hari ke-18 bulan kelapan dalam kalendar lunar Cina. Tahun ini, fenomena oleh supermoon ini, air pasang datang dengan gerek kuat menghempas arah penonton.

Beribu-ribu orang dilaporkan berhimpun di sana bagi menyaksikan fenomena alam yang menakjubkan setiap tahun. Ia sudah menjadi tradisi kepada masyarakat tempatan sehingga mampu menarik pelancong untuk turut sama meraikannya.

Penghimpunan besar tersebut adalah semata-mata untuk menyaksikan ombak besar yang sering mewarnai Sungai Qiantang setiap tahun. 

Walaupun kejadian ini terjadi setiap tahun, gerek pasang surut yang melanda Sungai Qiantang di wilayah Zhejiang China pada Rabu lalu membuatkan penonton terkejut. Bentuk luar biasa menghantar gelombang besar yang dipercayai yang terbesar di dunia, gelombang lebih daripada 11 meter yang kelihatan yang menakjubkan tinggi.Post a Comment for "FENOMENA OMBAK GANAS SEPERTI TSUNAMI DI CHINA YANG MENGGERUNKAN"